Małgorzata Wdówka
22 Kwie

Jogurtowy serniczek na otrębowym spodzie

Jogurtowy serniczek na otrębowym spodzie....świetna alternatywa na drugie śniadanie lub szybki deser po treningu.

Szacowana kaloryczność - 12 porcji 140kcal.

Spód:

Otręby owsiane nie mielone 60g

Proszek do pieczenia 1łyżeczka

Żółtko jaja 3 szt

Stewia lub inny słodzik w proszku 1łyżka

Mleko 1,5% - 4 łyżki

Wszystkie składniki na spód wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć powstałą masę. Piec przez 10 minut w 170stopniach.

 

Masa jogurtowa:

Jogurt naturalny 2%  800g

Białko jajka 4szt

Stewia 1/2 szkl

Budyń waniliowy proszek 2opakowania

Olejek cytrynowy - kilka kropli

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodać stewię, aromat, budyń. Następnie dodać jogurty wymieszczć na najniższych obrotach. Masę jogurową przelać na pieczony spód. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 min w 170 stopniach. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia w piekarniku, następnie przełożyć do lodówki i poczekać do stężenia. Spożywać po dwóch godzinach. Smacznego :)

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ