Szacowana kaloryczność - 12 porcji 140kcal.
Spód:
Otręby owsiane nie mielone 60g
Proszek do pieczenia 1łyżeczka
Żółtko jaja 3 szt
Stewia lub inny słodzik w proszku 1łyżka
Mleko 1,5% - 4 łyżki
Wszystkie składniki na spód wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć powstałą masę. Piec przez 10 minut w 170stopniach.
Masa jogurtowa:
Jogurt naturalny 2% 800g
Białko jajka 4szt
Stewia 1/2 szkl
Budyń waniliowy proszek 2opakowania
Olejek cytrynowy - kilka kropli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodać stewię, aromat, budyń. Następnie dodać jogurty wymieszczć na najniższych obrotach. Masę jogurową przelać na pieczony spód. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 min w 170 stopniach. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia w piekarniku, następnie przełożyć do lodówki i poczekać do stężenia. Spożywać po dwóch godzinach. Smacznego :)
Twój komentarz